Merhaba,
Daha önceki yazımda da belirtmiştim. Temmuz 2012'de çıkan yeni Türk Ticaret Kanunu'na göre şirket kuruluşu yapmak ve vergiye tabi olmak zorundayız.
Bu konuda önce Kadıköy Vergi Dairesi ile görüştüm. Çok yardımcı olmasalarda, şirket kurmak zorunda olduğumu teyit ettiler ve bir muhasebeci ile çalışmam gerektiğini söylediler. Zaten kanunda da muhasebeci ile çalışma zorunluluğu var.
SSK'lı çalışan şirket sahibi olamıyor. Emekliyseniz, maaşınızın %15'ini kesiyorlar. İkiside değilse, şirket sahibi Bağkur'lu olmak zorunda. Aylık bağkur ödemesi, yanlış hatırlamıyorsam, 315.-TL
Muhasebeciye ödemeyi aylık yapmak gerekiyor. Çünkü her ay yaptığınız satışların faturaları, masraf makbuzları, faturaları vs. alıp deftere işlemesi lazımmış. Muhasebeci ile aylık 100.-TL'ye anlaştım.
Stopaj konusunda sorun yaşadım. Stopaj: bir adresi iş yeriniz olarak göstermek zorundasınız. O adres evinizde olabilir. Bir kontrat düzenleyip, iş yeri olarak gösteriyorsunuz ve üç ayda bir gösterdiğiniz rakamın %20'sini stopaj olarak ödüyorsunuz.
Bütün evi gösterdiğiniz zaman ortaya çok tatsız bir rakam çıkıyor. O konuyuda Kagider'e (kadın girişimciler derneği) sordum. Gelen maili aşağıda bulabilirsiniz:
""""""""""""Sorunuzu eğitmenimizle paylaştık. Konuya ilişkin ilgili linki ve yanıtını aşağıda iletiyoruz:
http://ozelge.blogspot.com/2012/06/evde-yaplan-el-islerinin-esnaf.html “Bir isyeri acmadigi takdirde muaf yani internette satis dukkani acmasi maalesef muafiyeti kaldirir ve belirtildigi gibi maliyet dogurur. Benim onerim simdilik uretimini yapsin internetten satıs acmasin ( eger masraf yapmak istemez ise) elden satış,sergi,panayir vb,dada sorun yok. Evinin stopaj meselesine gelince evet stopaja tabiidir evin yada baska bir yerin kiralanmasi, ancak tabiiki tum kiradan degil kiraladigi yada isyeri olarak kullanacagi alani kiralayacak ,ornegin evi 1.000 lira ise o 20 metre karesini kullandigi icin 200 lira ya kiralayacak ve bunun uzerinden stopajini odeyecek.”"""""""""
Gördüğünüz gibi Kagider’den gelen mesajda kaçışımız olmadığını teyit ediyor Şirket kuruluşu yaparken, stopaj konusunda çok dikkatli olun. Çoğu mali müşavir, eğer kirada oturuyorsanız, tüm kira üzerinden stopaj ödemeniz gerektiğini söyleyecektir veya ev sizinse tüm evi iş yeriniz olarak göstermenizi söyleyebilir (birkaç muhasebeciyle görüştüğüm için biliyorum). O zaman inanılmaz bir stopaj rakamı çıkıyor.
Tabi birde sene sonunda vergi ödeme durumu var. O, sene içinde yaptığımız satışlara bağlı. Belli bir rakamın üzerine çıkarsak ödeyeceğiz. Rakamı hatırlamıyorum. Kendi adıma, yıllık kazancımın o rakamın üzerine çıkma ihtimali olmadığı için çok üzerinde durmadım.
Sorusu olanlar Kagider’e mesaj gönderebilir, yardımcı oluyorlar: ofis@kagider.org veya kagider@kagider.org
Ben henüz şirket kuruluşunu yapmadım. Ocak ayında yapacağım, kaçış yok.
Benim öğrenebildiklerim bunlar. Başka bilgisi olan varsa, paylaşırsa sevinirim.
Oya,