iade sureci nasil yuruyor?
merhaba. magazamda teslim edildikten sonraki 14 gun icinde iade hakki bulunuyor musterilerin. bu sure icinde iade istediginde, nasil bir prosedur izliyoruz? kargo ve masraflar aliciya ait olacak sekilde, benim adresime urunu ulastiriyor. ben urunu elime aldiktan sonra, siparisin yanindaki 3 noktaya tiklayip ucretini iade mi ediyorum? ayrica alicinin kargoya verip vermedigini nasil takip ediyorum? eger alici urun kirik o yuzden iade istiyorum diyip, yolladiginda iyice kirilirsa ne oluyor?
iade gibi exchange sureci de ayni sekilde mi isliyor?
tesekkur ederim.
AysegulTurediOzen
Posted 7 months ago · Edited 7 months ago·Last reply 6 months ago
4 comments
toolsy
·6 months agoİade seçeneğinin açık ya da kapalı olması pratikte çok büyük bir fark yaratmıyor. Dünyanın birçok ülkesinde tüketicilerin 14 gün içinde iade hakkı bulunuyor. Bu, Etsy’nin koyduğu bir kural değil; devletlerin belirlediği bir yasal haktır. Etsy ve diğer tüm pazaryerleri de bu yasal çerçeveye uymak zorundadır. Bizdeki tüketici hakları mantığıyla düşünebilirsiniz.
Biraz empati yapmak önemli. Siz alıcı olsaydınız ve satın aldığınız ürün istediğiniz gibi gelmeseydi, örneğin kırık olsaydı, zamanında teslim edilmeseydi ya da yanlış renkte gelseydi, bu ürünü iade etmek için bir de kargo ücreti ödemek ister miydiniz?
Etsy’nin yaklaşımı da bu bakış açısına yakın. Çoğu durumda müşteri kargo masrafını üstlenmek zorunda kalmaz. Alıcı bir talep oluşturursa, ödediği tutarın tamamını geri alabilir. Ürünün Türkiye’ye geri gönderilmesi ise satıcı açısından ek maliyet oluşturabilir çünkü gümrük girişinde masraf çıkabilir.
Değişim süreçleri de genellikle benzer şekilde ilerler. Kişiye özel üretilmiş ürünler bazı durumlarda kapsam dışında gibi görünse de, alıcı memnuniyetini önceliklendirmek ve Etsy ile sorun yaşamamak adına süreci çoğu zaman mesaj yoluyla karşılıklı iletişimle çözmek daha sağlıklı olur.
Benim kişisel yaklaşımım şu şekilde: Müşteri iade talep ettiğinde çoğu zaman ürünü geri göndermesini istemem. Ürünün müşteride kalmasını ya da uygun görüyorsa imha etmesini tercih ederim. Böylece hem süreç uzamaz hem de ek maliyet oluşmaz.
İade, iptal, kargo kaybı gibi durumların oranı e ticaret ve e ihracatta genellikle yüzde 1 ile 3 arasındadır. Bu oranı en baştan maliyet hesabınıza dahil ederseniz, uzun vadede ciddi bir kayıp yaşamazsınız. Önemli olan süreci doğru yönetmek ve müşteri memnuniyetini korumaktır.
AysegulTurediOzen
OP7 months agomerhaba. tesekkur ederim cevaplar icin. urunlerimde kalip vs. yok. o yuzden aynisini uret yolla seklinde yapamiyorum. exchange kapali sadece return acik suan magazada. o da ab ve ingiltere tuketici haklari dolayisiyla zorunluluktan. belki sadece abd hedefleyip onlari da kapatabilirim. cunku return'de masraflar aliciya ait. sanirim onlarda bu surecle ugrasmak istemedigi icin, cok fazla talep etmiyorlar.
ReyhanSilverRing
·7 months agomerhaba bana en son iade edilen ürün için ptt çağırdı esnaf muafiyet olunca sıkıntı muhasebeci falan filan çok uğraşır çok paran gider dedi bir ptt ci almadım yenisini yapıp gönderdim, iade alan esnaf muafiyet belgesi olanlar nasıl alıyor anlatırsa aydınlanalım lütfen.
EmkaSign
·7 months agoMerhaba , iade sürecine tam olarak hakim değilim fakat, kırık ürünler ile ilgili değişim yapıyorum veya hasarlı ürünleri tekrar üretip gönderiyorum. Kargo hasarı ve hasarlı teslimat konusunda ürünlerini sigortalı olarak göndermeni tavsiye ederim. Son ürünlerimde 27 ışıklı harf içinde 3 tanesi kırık teslim edildi ve müşteri ile birlikte hasarı bildirdim , kargo inceleme başlattı ,sonrasında kargo kırık ürünleri bana tekrar geri gönderi yaptı , henüz ulaşmadı ama ben yenilerini üretip gönderdim.